Hudormer

 

Hudormer er i bunn og grunn talg som skilles ut på hudoverflaten, og er det vi ofte kaller "sorte prikker". På fagspråket heter det komedoner.

Det er hovedsaklig talg som skilles ut på hudoverflaten. Mengden talg varierer fra person til person; det kommer an på hudtypen din. Hudormer kan utarte seg til å bli en kvise. Den sees på ulike kroppsområder: ansikt, bryst, skuldre, hodebunn og rygg.

HVOR FINNES DE?
Talg har en hvitaktig farge, og har felles utgang til hudens overflate som håret. Altså: talg finnes overalt på kroppen der det finnes hår (bortsett fra lepper, fotsåler og håndflater). Den sees enten i form av små, hvite nupper, eller sorte prikker.

* De små hvite nuppene kalles også "White heads" eller en "lukket komedon" fordi den har en liten eller ingen utførselsgang til hudoverflaten; den er altså lukket inni huden. Det ser ut som en hvit liten klump. Disse kan være vanskelig å klemme, så jeg anbefaler å gå til hudpleier for disse.

* De sorte prikkene refereres også til som "black heads" eller en "åpen komedon", og består av talg som har blitt ført ut til hudoverflaten via håret. Om du spiser en bit av et eple, og venter fem minutter vil du se at fargen blir brun der det skulle vært hvitt. Det er fordi det kommer oksygen til. Det samme skjer med talget; det oksiderer og får en mørk farge. Disse sorte prikkene kan lett klemmes ut.

ÅRSAK
*Hudormer skyldes hormonforandringer.
*Hvis hudormer har blitt til en kvise kan dette ha flere årsaker:
  -Hormonforandring i forbindelse med menstruasjon
  -Overbehandling eller bruk av feil produkter
  -Medikamenter (eks. anabole steroider)
  -Stress
  -Miljømessige faktorer: UV-stråling, varme, fuktighet, forurensing
  -Friksjon/ glidning: noen menn kan for eksempel få kviser der skjortekragen gnager
  -Kjemiske stoffer: for eksempel kosmetikk. Sliter du med hudormer/ kviser? Gå til innkjøp av "ikke-komedogen" sminke:)
  -Røyking KAN være en årsak
  -Trening: Noen sliter mer med dette enn andre. Under trening øker skiller kroppen ut avfallsstoffer som legger seg utenpå huden i form av svette. Det er derfor viktig å dusje rett etter trening slik at svetten ikke blir liggende som et dekklag og tetter igjen porene.

HVORDAN BLI KVITT PROBLEMET:
1. En god rens er alfa omega for huden din! (se tidligere innlegg om rens av huden)
2. Bruk en god peeling (skrubb)
3. Utklemming av hudormene.
4. Påfør en god ansiktsmaske og la den virke maksimalt

Hvor ofte man skal gjøre dette, og hvilke produkter du skal bruke, kommer helt ann på hvilken hudtype og hva slags hudtilstand du har; men uansett minst en gang i uken!  Forhør deg med en hudpleier. Jeg svarer også gjerne på spørsmål:)

TO GYLDNE REGLER når det gjelder utklemming: 
1. Benytt deg ALLTID av damp (også kalt steaming)!
 Det gjør at huden mykner, og porene åpnes slik at det er lettere å klemme.
 Har du ikke råd til å gå til hudpleier kan du enkelt gjøre dette hjemme: Hell kokende vann i en bolle og sett den på bordet. Du vil nå se at det ryker; dette er dampen. Plasser hodet over bollen med et stort håndkle over deg, slik at dampen konsentreres i ansiktet ditt og ikke forsvinner. Pass på å ikke komme så nært at du brenner deg, gå heller nærmere og nærmere dampen etter hvert som huden din venner seg til varmen. Om du holder ut må du gjerne sitte slik i 10 minutter.
   
2. Bruk ALDRI negler når du klemmer!! Dette kan føre til sår og arr, og påfører huden små mikroskopiske skader. Benytt deg heller av papir eller bomull når du klemmer. Q-tips funker også.

Et annet triks er tenke at du skal løfte talget ut; IKKE presse det! Press fingrene med papir/bomull ned i huden på hver sin siden av hudormen, og prøv på en måte å løft den opp samtidig som du klemmer. Den vanlige feilen mange gjør (og som jeg selv gjorde i mange år) var å presse og klemme nesten rett på hudormen/ kvisa. Er det en kvise kan den lett sprekke om man gjør det på dette viset - og således spre seg under huden og bli til flere kviser. Og DET vil vi ikke!:)

hudormex1
(bildet er hentet fra google.com)

PRODUKTER
Det er viktig å bruke produkter spesielt tilpasset din hud, og det er minst like viktig å bruke disse på riktig måte! Mange spør om det er greit å bruke produkter kjøpt i dagligvarekjeder. Svaret mitt er: ville du brukt salo oppvaskmiddel som dusjsåpe?? Forhør deg derfor med en hudpleier. Har du gode og riktige produkter for din hud er nemlig halve jobben gjort!:)   Men ha tålmodighet: å få en fin hud kan ta tid - det kommer an på utgangspunktet.


LYKKE TIL!:)

2 kommentarer

Mia

09.08.2009 kl.21:47

Hei, drit bra blogg! liker bloggen, mye :-)) håpet kanskje du kunne stikke innom vår blogg, vi er tre og har nettopp starta og blogge :-)( www.guletomater.blogg.no )

Kirsti-Marie

09.08.2009 kl.22:04

Hei Mia!:) Så utrolig herlig å høre - made my day!;)yes, skal ta en tur innom NÅ, hehe liker adressen deres!!;P Sliter dere med det blogg-opplegget her like mye som meg eller?! kløner værre!:p

Skriv en ny kommentar

42214807501
Kirsti-Marie

Kirsti-Marie

29, Oslo

Hei, og velkommen til bloggen min!:) Jeg har alltid tusen baller i lufta, og elsker liv og røre. Har bodd to år i Afrika, og tre år nordpå. Jeg er en liten hobby-psykolog. Ellers liker jeg solnedganger, rettferdighet, hunder, hytteturer, romantikk, interiør, sur-søte drinker, åpenhet, musikk, spa, mennesker, opplevelser, fiske, snøscooter, religion, kultur, hår -og klesstyling, kids, ærlighet, glad-musikk og overraskelser. Jeg er utdannet hud, kropp -og SPAterapaut, men jobber ikke som det grunnet sykdommen min ME. Av samme grunn blogger jeg ikke daglig, men jeg håper du titter innom fra tid til annen likevel:) Følg meg gjerne på INSTAGRAM: kirsti_marie84

  • Follow on Bloglovin bloglovin bloglovin free counters Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    follow me

    Kategorier

    Arkiv

    hits