Puss av bunadsølv

Jeg er så heldig å ha en mamma som er ekstremt flink på det med rens, flekkfjerning, stryking og sølvpuss. Hvert år reiser jeg hjem til henne, både før og etter 17.mai, for å få skikk på bunaden. Å være bortskjemt slo i midlertid tilbake på meg selv da hun i fjor hadde flyttet til Afrika. Jeg var plutselig alene om bunadsansvaret (noen vil antakeligvis si at det var på høy tid...!) og stod på bar bakke hva sølvpusskunnskaper gjelder. Klumpen i magen og hjertet i halsen, av frykt for å gjøre mer skade enn nytte, var et faktum. Takk gud for google, den norske husfliden og alle flinke husmødre der ute! ♥

I tilfelle rottefelle, deler jeg kunnskapen videre:

FØRST OG FREMST:
* Bruk for all del ikke pussemiddel beregnet på sølvtøy; det er altfor sterkt for dette formålet! 
* Husk at oksidert sølv (svart) ofte må behandles noe mer forsiktig enn vanlig sølv. HÅNDPUSS DET!
* Mange hevnder at en del slipe -og pussemidler der ute (selv de kjøpt hos gullsmeden) også fjerner oksideringen (det som SKAL være svart). Søljer, oksiderte eller ei, er dessuten så detaljerte og snirklete at sølvpusset har lett for å sette seg igjen, og dermed slite på selve sølvet.
* Glem alt som heter aluminiumsfolie og salt/ natron/ bakepulver-metoden. Spesielt om du har oksidert sølv! 
* Dropp tannkremen! Den sliper sølvet i stedenfor å pusse det, og legger i tillegg igjen et belegg etterpå som gjør at sølvet blir fortere stygt. 
* "Magiske" TV-shop produkter får sølvet ditt til å se fint ut der og da, mens sannheten er at det rett og slett ødelegger det, i følge gullsmeder. 


HVA SOM SKAL PUSSES (Varier så klart fra bunad til bunad. Uansett alltid greit med en huskeliste med tanke på alt som ellers faktisk skal gjøres i stand til 17.mai):
* Mansjettknapper
* Sølje(r)
* Ring
* Øredobber
* Knapper
* Sølvehekte på kepen
* Sølvet på vesken
* Sølvhektet til vesken
* Sølvsnor i vesten 
 

TIPS: 
* Kjøp en pusseklut beregnet på sølvpuss. Den er perfekt for å komme til på knapper, hemper og belter som er sydd fast på selve bunaden. Pussekluten jeg har er lik på begge sider, og funker som bare det, men jeg vet at det også finnes en type -med to ulike sider, hvor den ene pusser og den andre polerer. Fås hos sølvsmeden!
* Når du skal pusse fastsydde knapper lønner det seg i tillegg å legge noe rundt de slik at selve bunadsstoffet ikke tar skade på noe vis. "Bunadsmannen" (bilde nr.4) som jeg kaller den, er genial og fås også kjøpt hos gullsmeden. Ellers kan du enkelt skjære et hakk i et stykke papp, og tre knappen gjennom den. 
* Enkelte bunader har belter som sitter fast. På noen av disse igjen, er det nesten umulig å komme skikkelig til, uten å komme borti bunadsstoffet. Legg et stykke papp mellom beltet og stoffet før du begynner å pusse. Er det esktremt dårlig med plass kan du legge et stykke papir i stedenfor.
* Det kan være vanskelig å komme til i alle kriker og kroker på bunadssølvet da det er så mange små detaljer. Bruk en tilspisset q-tips eller gjør som meg; finn fram tannbørsten!


METODEN JEG BRUKER
(hentet fra Husfliden):
OBS! 
Jeg hadde personlig ikke sjanset på noe annet enn håndpuss om jeg hadde oksidert sølv! Jeg har vanlig sølv, og dermed funker denne vaskemetoden ypperlig, spesielt om sølvet har begynt å mørkne. 
1. Hell noen dråper Zalo og en teskje salmiakk pr.liter vann oppi en bolle (jeg brukte desilitermåler). Fyll på med lunket vann.
2. Legg sølvet oppi og la det ligge i noen minutter.
3. Ta det opp av bollen og puss godt i kriker og kroker med en myk tannbørste. 
4. For å unngå skjolder under tørking, føn sølvet tørt med en hårføner.
5. Voilá! Du er klar for fest!;)OPBBEVARING:
* Puss over sølvet etter hvert bruk, så holder det seg finere. Neste gang du tar det fram, trengs det antakeligvis kun et par minutter med "gnukking" før det virkelig skinner igjen! 
* Legg det så i en syrefri plastpose (fås kjøpt hos gullsmeden) for å hindre oksydering (at sølvet blir overeksponert av oksygen over tid, som igjen gjør at det mørkner og blir stygt). Selv oppbevarer jeg øredobbene, ringen, mansjettknappene og sølvja i ulike poser for å unngå at de ripes opp av hverandreVIKTIG: Sølvet må være helt tørt før det legges i posene!
* Oppbevar posene mørkt og tørt (for all del IKKE på badet eller andre fuktige plasser. Dette gjelder for øvrig ALT sølv)!
* Ha aldri en gummistrikk eller skumgummi i nærheten av der sølvet oppbevares. Det får sølvet til å anløpe!
 

FOR ØVRIG:
Mamsen hadde allerede renset eventuelle flekker etter fjorårets 17.maifeiring, så det styret slapp jeg heldigvis unna. Jeg har ellers en egen oppbevaringspose til bunaden, og som regel henger den rett og fint i skapet året rundt. Grunnet et litt for trangt klesskap,hadde den likevel blitt noe "knørvet", dermed var det klump i magen og hjertet i halsen på ny...
For å få det slett igjen, la jeg rett og slett et håndkle mellom bunaden og dampstrykejernet for å unngå å skade ulla og broderiene. Så dampet jeg litt og strøk i vei. Da bunaden var kald igjen etter stryking, gikk jeg til slutt over med en klesrulle.  
Legger også ved en videosnutt om hvordan vaske og stryke bunadsskjorta - dét er nemlig en kunst i seg selv!;)Sist, men ikke minst: Husk å stryke flagget!

FIks ferdig og klar for nasjonaldagen! Nedtellingen har begynt! ;) 

Én kommentar

Hege

15.05.2013 kl.00:16

Hei Søta!

Håper du fortsatt koser deg i Zambia?

Regner egentlig med det:-) Savner deg<3

Ønsker deg og mor en superfin 17mai, hadde vært morsomt å feire den der nede:-)

Kose dere masse og hils.

Stor Klems fra meg<3

Skriv en ny kommentar

42214807501
Kirsti-Marie

Kirsti-Marie

29, Oslo

Hei, og velkommen til bloggen min!:) Jeg har alltid tusen baller i lufta, og elsker liv og røre. Har bodd to år i Afrika, og tre år nordpå. Jeg er en liten hobby-psykolog. Ellers liker jeg solnedganger, rettferdighet, hunder, hytteturer, romantikk, interiør, sur-søte drinker, åpenhet, musikk, spa, mennesker, opplevelser, fiske, snøscooter, religion, kultur, hår -og klesstyling, kids, ærlighet, glad-musikk og overraskelser. Jeg er utdannet hud, kropp -og SPAterapaut, men jobber ikke som det grunnet sykdommen min ME. Av samme grunn blogger jeg ikke daglig, men jeg håper du titter innom fra tid til annen likevel:) Følg meg gjerne på INSTAGRAM: kirsti_marie84

  • Follow on Bloglovin bloglovin bloglovin free counters Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    follow me

    Kategorier

    Arkiv

    hits